HAİKU için Temel Kurallar

Sevgili Öğrenciler, Öğretmenler ve Veliler

Öncelikle sizlerin haiku için verdiğiniz emeğe teşekkür etmeliyiz. 2013 yılından beri sürdürdüğümüz bu etkinlikte birbirinden değerli çalışmalar ile bizleri desteklediniz.

2017-2018 için duyurusuna başladığımız bu yılki yarışmada size bazı ipuçları vererek resimlerimizde olsun, haikularımızda olsun çıtayı yükseltelim istiyoruz.

Jurinin değerlendirme yaparken dikkat edecekleri neler, işte ipuçları!

lin_sakura3

3 çok kısa dize  olacak, mutlaka 5-7-5 olması şart değil ancak, bu forma yakın olmalı, uzamamalı.

lin_sakura3

Haiku bir şiirdir, kulağa düz yazı, yani bir cümle gibi gelmesin, anlaşılır ancak şiir formunda olmalı.

lin_sakura3

Doğadan, mevsimlerden bir referansı mutlaka olmalı, şiir doğadaki o nesne üzerine kurulmuş olmalı.

lin_sakura3

Bu küçükü haiku’yu da iki bölüm gibi düşünün ve en önemli duyguyu bitiş satırına saklayın, bittiğinde okuyucuyu şaşırtsın.

lin_sakura3

Resim birinci önceliğimiz değil, öncelikle haiku formuna uygun olmalı. Ancak resim sizin içinizdeki duyguyu anlamamıza biraz daha yardımcı oluyor. Ayrıca yarışma bitince   yayınlanan kitapta haikunuzun resmi ile beraber yayınlanması ya da kartpostal olarak basılması için özenli resim çalışmaları tercih ediliyor.

lin_sakura3

Bunun dışındaki önemli kurallar ise şunlardı: nokta konmayacak, kafiyeli olmayacak.Tamamen orjinal, size ait olacak.
6 yaşından 15 yaşına kadar öğrencilerin katılabildiği bu yarışmada  sizleri yaşlarınıza göre ayrı ayrı değerlendiriyoruz. 6-7 beraber 8-10, 11-12 ve 13-15 yaş grupları olarak, her bir grubu kendi içinde, çalışmalardan hangisi o seviyeye göre öne çıkanlar diyerek okuyoruz.

Comments are closed.