...
Yıl 2012. Manga Türkiye'de her yaştan hayran kitlesi olan bir roman türü oldu mu oldu. Mesela ben: şu geçen süre içinde artık "manga" kelimesi duyduğumda; askeri bir terim olan askeri birliği hiç aklıma getirmez oldum. |
|
Anneler, babalar çocuklarının elinde göre göre alıştı, anime izlemeye başlarken alıştı, kitapçılarda bulunup-alınan bir roman olunca alıştı, marketlerde cosplay yapan gençleri gördükçe alıştı gibi... Japonya'daki manga çeşitliliği burada olsa çok daha hızlı da yayılacağı kesin. Gençlerden, makalelerden duyup, okuduğum merak ettiğim manga türleri ve terimlerinin bazılarını araştırdım, kısmen de olsa aklımda kalacak gibi. Hepsini bir çırpıda ezberleyemeyecek olsak da burada bulunsun. kodomo manga : Çocuklar için çizilen mangalar. Şiddet ve cinsellik azdır, çocuk algısına inen konu ve mesajlara yer verilir.
seinen manga: Genç ve yetişkin erkekler için çizilen manga. Her iki türde bu ismi alır. Genç erkekler için çizilen manga da vardır, ancak seinen manga daha çok cinsellik, daha az güldürü vardır.
shounen manga : Genç erkekler için manga ecchi- エッチ : ecchi sıfat ise "seksi" veya "yaramaz" anlamına geliyor. Bu türde karakterler yarı çıplak veya açık giysili çiziliyor. Durumlar hentai kadar ileri gitmiyor! Amerikan Pastası gibi denebilir.
hentai - へんたい : hentai, acaip, değişik, absürd. Anladığım kadarı ile bu tür de pek sınır yok. Amerika'da en çok tercih edilen manga türü olarak yazıyor kaynaklarda.
shoujo 少女 manga: Kanjisinden belki anlamışsınızdır :) Genç kızlar için çizilen manga, genç kızlara yönelik çıkarılan dergilerde yer alır. Bu noktada yayın kuruluşları arasında bir rekabatte vardır. Örneğin Kodansha yayını olan Nakayoshi'de Candy Candy, Sailor Moon ile Shueisha yayını olan Ribon'da Sagashite, Marmalede Boy ile tiraj kapışması yaparlar.
redikomi manga (ladies comics) - josei manga : Yetişkin kadınlar için. Çalışan kadınların, ev hanımlarının gündelik hayatlarını çizgiye döken manga. Konusunu göre takipçileri seçim yapabilir.
kyouyou manga: Eğitici mangalar. spor, tarih, sanat, yemek, ekonomi gibi konularda kafanızı fazla yormadan çizgiler yolu ile konuyu eğitici olarak size aktaran manga.
yon-koma: yon Japonca 4 demek. 4 karelik dikey çizilen manga. Manga dergileri ve gazetelerinde yer verilir. yon-kamalardan oluşan bir sayfa olarak düzenlenir.
tankoubon: bir seri manganın ciltlenmiş, kitap hali.
rental manga: evet,rent- kiralıktan geliyor. Kiralama usulu kafe vb. yerlerde okunan manga, günümüzde de var.
OTAKU : bir tür fan. O konunun aşırı meraklısı. Günümüzde olumlu şekilde algılanıyor ve manga dışında diğer konularda da kullanılır olmuştur. rounin : Efendisiz samuray mı, o eskidendi. Liseyi bitimiş üniversiteyi kazanamamış öğrenci.
Beğendiğiniz tür mangaların örneklerini Dernek Kütüphanemizde bulup, "rental-manga" prensibi ile (JAPONCA) okuyabilirsiniz, ya da bakabilirsiniz :) Shougakukan- Kodansha - Shueisha : İşte tüm bu manga dünyasının Merkezleri. Yayıncı kuruluşlar.
|