Haiku Ödülleri ve Gelecek Program

Japon Havayolu Şirketi JAL Vakfınca düzenlenen,  Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneğimiz (JİKAD)  tarafından Türkiye organizasyonunu sağlanan “AİLE” temalı 18. Dünya Çocukları Haiku Yarışması’nın değerlendirme süreci tamamlanmıştır. Bu yıl yarışmaya ülkemiz genelinde çok sayıda ilden 50’YE YAKIN  ilkokul, ortaokul ve bilim sanat merkezlerinden toplu ve bireysel  1260  başvuru yapılmıştır. Öncelikle bu ilgi için öğretmenlerimize ve öğrencilere teşekkür ederiz. Katkılarınız sürmesini ve HAİKU serüveninizin gelişmesini dileriz.

Yarışma kuralları kapsamında toplam katılım sayısı üzerinden  7 eser “GRAND PRIZE” 30 eser ise “PRIZE” olarak derecelendirebileceği belirlenmiştir. Juri çalışmalarını bu şekilde yürütmüştür. Başkanlığını Erciyes Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir’in yaptığı, Derneğimiz Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinden Arzu Yücel, Haluk Gürses, Hatice Ekinci ve Orhan Sümer ile Japonca öğretmenimiz Gizem Doğan’dan oluşan  jüri 20-21 Şubat tarihlerinde bu eserler içerisinden  ilk olarak 5-7-5 hece ölçüsünde,  “Aile” teması içeren ve  A4 boyutunda resim içeren eserleri bir ön elemeden geçirmiş, kalan çalışmalar arasından da Haiku ruhuna sahip eserleri JAL Vakfınca belirlenen usule uygun şekilde oylayarak   Grand Prize (Büyük Ödül) ve Prize (Ödül)  için çalışmaları belirlemiştir.

Değerlendirme sonuçları yarışmanın web sitesinde https://jikad.org.tr/cocukhaikuyarismasi/  ayrı ayrı Grand Prize ve Prize listeleri olarak duyurulmuştur.

Ödül ve katılım sertifikalarının  JAL Vakfı tarafından  Mayıs ayı içerisinde Japonya’ dan gönderilmesi planlanmıştır. Grand Prize ödülü bir origami kutusu, Prize ödülü ise Kitpas’ın pastel boya seti olarak açıklanmıştır. Hediyelerin Japonya’dan JİKAD’ a  gönderilmesi ardından katılımcılarımız ile irtibat kurularak hediyeleri   kendilerine kargo ile ulaştırılacaktır.

Diğer yandan JAL Vakfı ilk kez bu yıl tüm dünyadan Vakfa gelen Grand Prize ödüllü eserler değerlendirecek ve tüm Grand Prize’lar  içinden 3 eseri altın, gümüş ve bronz olacak şekilde  seçecektir. Bu 3 eserin sahipleri Temmuz 2024 içinde yapılacak törene katılmak üzere Tokyo’ya JAL Vakfı tarafından davet edilecektir.

Bu yıl yarışmaya başvuran tüm eserler yıl içerinde JİKAD’ın çeşitli etkinliklerinde sergilenecektir. JİKAD Derneğimiz 2024 yılı içerinde  İzmir’de bir Haiku Şenliği planlamaktadır.  Etkinlik içeriği  Haiku sitesinden ve iletişim bilgileriniz kanalı ile sizlerle paylaşılacaktır.

Değerli katılımlarınız için tekrar teşekkür ederiz.  Haiku yazmayı geliştirmek için Derneğimizin faaliyetlerini takip etmenizi dileriz. Umarız  2025-2026 Yarışmasında da  heyecanımıza yine ortak olursunuz.

Comments are closed.